MENU

Bruidsfotograaf Susan Noëlle | Terugblik op 2017

 

bruidsfotograaf

Het jaar is  bijna voorbij, dus tijd om eens terug te kijken naar 2017. Op zowel persoonlijk als zakelijk vlak is er zoveel gebeurd dit jaar! Ik kijk met zoveel blijdschap terug op alle bruiloften die ik het afgelopen jaar mocht fotograferen. Onder andere Groningen, Brussel, Nijmegen, Amsterdam, Utrecht, Luttelgeest, Lisse, Blaricum, Bergen aan Zee… Ik heb dit jaar weer heel wat kilometers gemaakt. Kijken jullie mee terug naar 2017 en wat dit jaar mij heeft gebracht? En wat hoop ik in 2018 te bereiken?
Bruidsfotografie: Doelen en mijn wishlist
In totaal heb ik het afgelopen jaar zo’n 10.000 bruidsfoto’s geleverd aan alle lieve bruidsparen. Wow! 10.000 foto’s die allemaal door mij persoonlijk zijn geselecteerd en vervolgens zorgvuldig nabewerkt in Lightroom. Ik ben super benieuwd hoeveel dat er in 2018 zullen gaan worden. Dit jaar nam ik maar beperkt bruiloften aan vanwege mijn zwangerschap; er staan er nu al net zo veel geboekt voor 2018 als dat ik er in 2017 in totaal heb gefotografeerd! Dus het beloofd echt een geweldig jaar te worden. Dit leek me ook een mooi moment om eens na te denken over mijn doelen en mijn wensen. Voor 2018 en daarna. Natuurlijk wil ik vooral gewoon bruiloften blijven fotograferen zoals ik dat nu doe. Maar natuurlijk wil ik ook groeien. Het is zo belangrijk om in jezelf te investeren, eigenlijk doe ik dat te weinig. Je investeert eerder in apparatuur, maar als je zelf niet blijft groeien in je werk en als persoon dan heb je daar op gegeven moment niet genoeg aan, als je je hele bedrijf naar een next level wilt tillen. Daarom begin ik 2018 goed met de ‘Real Matters’ workshop die ik in februari zal volgen. Deze workshop wordt gegeven voor 4 fantastische fotografen die ik al een tijdje volg en die mij inspireren. Ik hoop dat ik hier een flinke boost zal krijgen en me nieuwe inspiratie voor dit seizoen zal geven.

Op mijn wedding-wishlist stond onder andere een winterbruiloft. Op de een of andere manier houdt mijn seizoen vaak op in november en start het vaak pas weer in het voorjaar. Heel tof dat ik in 2018 meteen start met twee bruiloften in januari! Of het ook echt winterse bruiloften zullen worden is natuurlijk nog afwachten (fingers crossed!), maar ik vind het in elk geval al super dat ik niet meer zo lang hoef te wachten totdat ik weer mag! 😉 Een andere wens die nog op mijn lijstje stond was een bruiloft fotograferen op de Wadden. En ik ben heel blij dat dat in 2018 ook gaat gebeuren! De eerste bruiloft op Ameland is geboekt, woehoee! Echt super excited. Mooie gelegenheid om vooraf met mijn gezin alvast een dagje het eiland te gaan verkennen en toffe locaties te spotten. Dat er nog maar velen mogen volgen 🙂 Een andere wens is om nog eens een bruiloft in het buitenland te fotograferen. En dan bedoel ik, buiten de Benelux. Italië is een grote droom van me! Of Frankrijk, zoiets.. Wat lijkt me dat romantisch. Het is altijd goed om je wensen uit te spreken toch? Dus, bij deze!

Het komende jaar staan er al zoveel toffe bruiloften in mijn agenda en het leukste vind ik dat ik echt kan zien dat bruidsparen het allemaal zo persoonlijk mogelijk proberen te maken. Dus niet meer ‘gewoon’ trouwen in het gemeentehuis, maar juist op een locatie die hen zo aanspreekt, of misschien wel iets voor hen als stel betekent. Geweldig! Ik ben zo blij hier mee. Dit maakt iedere trouwdag nog veel unieker en kom ik steeds op zulke toffe nieuwe plekken. Je begrijpt dat mijn werk zo echt nooit gaat vervelen! Een aantal locaties die ik het afgelopen jaar van mijn locatie – wishlist mocht afstrepen waren de Metaal Kathedraal in Utrecht (en daar mag ik in januari weer heen, yay!) en Landgoed de Olmenhorst in Lisse (deze foto’s komen helaas niet online 😉 ). Ook een super toffe ervaring was het om samen met mijn man als second shooter een bruiloft te mogen fotograferen in Brussel. Wat een gave stad en vooral onwijs lieve mensen waar twee dagen mee door mochten brengen. Van deze bruiloft vind je dus ook zeker foto’s terug in het ‘Best of 2017’ overzicht.

Zwangerschap & ziekenhuis
Even terug naar 2017. De grootste verandering voor mij persoonlijk was natuurlijk de komst van onze tweede dochter op 3 november. Net als tijdens mijn vorige zwangerschap heb ik nog zoveel mogelijk bruiloften geschoten en met een 2nd shooter erbij was dat gelukkig heel goed te doen. Ik was uitgerekend op 1 november dus gelukkig liet ze mij net ál te lang wachten. De laatste bruiloft schoot ik dit jaar op 2 september, en toegegeven; dat was echt pittig! Niet alleen vanwege de zwangerschap, maar eind augustus werd ik ook nog met spoed geopereerd aan een abces. Wát een pijn had ik. Bah, zit je uit te kijken naar je verlof en dan komt dat er ineens bij. Het zorgde voor een beetje vertraging en ik heb wat werk moeten uitbesteden aan collega’s, maar ik ben zo ontzettend blij dat de bruidsparen gewoon allemaal een fantastische fotograaf hebben gehad op hun bruiloft. Dan besef je weer hoe belangrijk het is om een groot netwerk te hebben. Al snel vond ik een paar toppers die mij konden helpen als 2e fotograaf of die zelfs de hele bruiloft konden overnemen. Natuurlijk was dit voor mij echt een nachtmerrie en hoop dat ik dat ik nooit meer werk hoef uit te besteden, maar als je een professioneel fotograaf inhuurt dan mag je er in elk geval vanuit gaan dat er in zo’n geval goede back-up wordt geregeld en dat je nooit zomaar zonder fotograaf zit op je grote dag. Gelukkig ging het herstel goed en werd na de operatie nam de pijn al snel af. Kon ik weer verder genieten van het laatste stukje zwangerschap 🙂

Workshop
Verder gaf ik dit jaar voor het eerst workshop Bruidsfotografie voor beginnende bruidsfotografen. Wat vond ik dat spannend! Lesgeven is wat dat betreft niet zo mijn ding, al werd ik wel heel enthousiast van het vertellen over mijn passie. In Februari gaf ik de eerste workshop en in Juni nog een tweede. Of ik in 2018 nog weer nieuwe workshops in ga plannen ben ik nog niet over uit, maar dit was in elk geval een onwijs toffe ervaring! Ook ontving ik deze week nog een super lief kaartje van één van de cursisten, waarin ze vertelde dat ik haar zo had geïnspireerd tijdens mijn workshop. Wauw! Echt zo lief om dit te horen en dat maakt me echt super trots. Daar doe je het toch voor 🙂

Lifestyle fotografie
Het aantal lifestyle shoots was dit jaar wel op twee handen te tellen, ik hoop dat dit er in 2018 weer meer zullen worden. Met oog op mijn zwangerschap (en de dreumes die hier al rond loopt natuurlijk) werd het me anders wat te veel en daarom nam ik dit jaar niet zoveel extra werk aan naast de bruiloften. Maar ik vind lifestyle shoots wel onwijs tof en hoop ze dus komend jaar weer meer te mogen doen! Who knows, wie weet doe ik wel een leuke give away in het voorjaar 😉

Erkenning
2017 stond op het begin ook in het teken van mijn nominatie voor de Bruidsfoto & Film Award, de BFFA. Ik was super trots dat ik hier voor de 2e keer een nominatie wist te pakken! En ik vond het ook extra tof dat dit met een kleurenfoto was, want zoveel awards zijn toch altijd weer zwart-wit foto’s. Helaas geen award gewonnen, maar een eervolle vermelding bij zo’n grote wedstrijd is toch ook een prestatie om trots op te zijn. Verder deed ik dit jaar mee met de Masters of Weddingphotography en mocht daar ook weer een award op mijn naam bijschrijven 🙂
Een award met een bijzonder verhaal want het is namelijk niet helemaal míjn foto, check het verhaal hier als je nieuwsgierig bent!
Ook in 2018 ga ik weer meedoen met de Masters, dit is toch mijn favoriete wedstrijd. Nederlandse bruidsfotografie op zo’n hoog niveau! Fearless Photographers en Wedisson zijn ook toffe wedstrijden en ik kan echt genieten van het kijken naar al het prachtige werk dat hier voorbij komt. Maar ik ben niet zo’n ster in het bijhouden van al die deadlines, dus ik houd het maar gewoon bij één wedstrijd 😉 Natuurlijk doe ik het uiteindelijk niet voor awards maar voor de bruidsparen zelf. Maar toch is het heel tof om af en toe wat favoriete beelden in te sturen voor een wedstrijd, en als ze dan beloond worden met een award dan geeft dat echt een kick! Super om zulke erkenning te krijgen van juryleden waar ik tegen op kijk.

Privé
In januari 2017 deelde ik ook voor het eerst een blog met privé foto’s. Dus voornamelijk van onze dochter Chloé 🙂 De reacties daarop waren zo leuk! Het triggert mij ook om wat vaker mijn camera erbij te pakken, ook op de ‘gewone’ momenten en niet alleen maar tijdens een verjaardag of iets dergelijks. In januari 2018 zal ik daarom opnieuw een blog delen met nieuwe foto’s van Chloé, en nu natuurlijk ook van haar zusje Emma Philou!

B e d a n k t !
Graag wil ik even van deze gelegenheid gebruik maken om jullie te bedanken. Bedankt voor het lezen van mijn (vaak veel te lange) verhalen, voor het kijken van de enorme hoeveelheid foto’s omdat ik zo slecht ben in kiezen. Bedankt voor alle toffe reacties op Facebook en Instagram. Bedankt voor de bruidsparen die mij geboekt hebben, en vertrouwen in mij als fotograaf op hun grootste dag hebben (ik blijf het elke keer zo’n enorme eer vinden!). Bedankt ook voor de collega’s die mij op verschillende vlakken uit de brand geholpen hebben het afgelopen jaar. En bedankt voor de bruidsparen die wat meer geduld hebben gehad rondom mijn ziekenhuis avontuur en de bevalling / verlof. Ik ben jullie ZO dankbaar. Dankzij jullie kan ik elke dag (oké, niet elke dag, nu ik mama van twee prachtige meisjes ben probeer ik natuurlijk om niet iedere dag meer te werken) doen wat ik het allerleukste vind; bezig zijn met bruiloften; de magische combinatie van fotografie en liefde. <3

Genoeg gekletst, tijd om mijn favoriete foto’s van het afgelopen jaar te laten zien! Geniet mee! En ik ben heel benieuwd, welke foto vinden jullie het tofst, of welke foto van mij is jullie bijgebleven dit jaar?

Ps: Voor 2018 is mijn goede voornemen om weer actiever en vooral regelmatiger actief te zijn op social media. Zeg maar, het zelfde goede voornemen als ieder jaar 😉 Eens kijken of het dit jaar dan gaat lukken, haha!

 

H A P P Y   N E W   Y E A R !   <3

Heel veel liefde en geluk gewenst voor het komende jaar ! xx

 

Vind je het misschien leuk om deze blogs te bekijken?

Lees meer
Susan Noëlle

follow my adventures